God Syn - fakta och information om din syn och dina ögon

Att välja rätt glasögon

Det finns mycket att tänka på när det gäller att välja glasögon. I den här artikeln delar vi med oss av nyttiga tips som hjälper dig på traven – oavsett om du letar efter progressiva glasögon eller läsglasögon.

Om du vill skaffa nya glasögon räcker det inte med synundersökning eller ens att välja ut bågar som passar ansiktet. Du behöver fatta beslut om slipning och ytbehandling. Och nästa fråga är förstås var du ska hitta den bästa leverantören. Förr i tiden var det givna svaret ett besök hos den lokala optikern, men idag finns det ett stort utbud av butiker på nätet.

För många kan detta verka som en djungel. Så svårt är det dock inte, men för att fatta rätt beslut på egen hand krävs viss förkunskap. Vilket är precis vad vi vill hjälpa dig med.

Vad är din styrka på glasögonen?

Det första som du behöver göra är att ta reda på vilken styrka som du behöver ha på glasen. Det innebär ett besök hos optikern.

Om du har burit glasögon tidigare kanske du tror dig veta vilken styrka du har. Men ögonen, precis som resten av kroppen, är i ständig förändring. Och ålder, hälsa och livsstil kan påverka ögonens utveckling. En tumregel är därför att undersöka din syn åtminstone vartannat år.

Du som tvekar med tanke på kostnaden, betänk att ett glasögonköp är en relativt stor investering. Du vill att dina nya glasögon ska passa dina ögon så länge som möjligt. Då är det dumt att snåla.

Att besöka optikern brukade innebära en avsevärd kostnad. Själva undersökningen kan kosta allt från 1 krona till 500 kronor hos Synsam, Specsavers, Synoptik, SMareyes eller Memira Eyecenter. Sedan kostar glasögonen allt från en tusenlapp upp till över 10.000 kronor. Det finns också abonnemangsformer. Det kan vara en bra affär om du har behov av många olika glasögon och vill byta relativt ofta, men glasögonabonnemang blir i de flesta fall ändå dyrare än att betala direkt.

Utgå från dina gamla glasögon

Vad bör du då tänka på när du väljer ut dina glasögon? Det enklaste och kanske mest självklara tipset är att hålla dig till det bekanta och beprövade. Med andra ord att välja ett par glasögon som liknar dina tidigare – förutsatt att de passar dig, förstås.

Om du vill slippa mäta glasögonen själv finns det ett knep som du kan ta till. På dina gamla glasögon bör dimensionerna stå skrivna, oftast på insidan av skalmen eller näsbryggan. Siffrorna bör vara grupperade i tre delar. Om det till exempel står 50 20 150 ska det utläsas på följande sätt:    

För att passa dig bör de nya glasögon som du väljer ha ungefär samma mått som dina gamla. Återigen, förutsatt att dina tidigare glasögonbågar passar dig.

Mät dina glasögon själv

Om du inte hittar dimensionerna på dina gamla glasögon kan du naturligtvis mäta själv med hjälp av en linjal. För att få en så komplett bild som möjligt, mät följande i millimeter:

  1. Bågens bredd. Mät skalm till skalm.
  2. Glasets höjd. Mät från glasets lägsta till högsta punkt.
  3. Glasets bredd. Mät ett av glasen.
  4. Näsbryggans bredd. Mät från bågens båda innerkanter.
  5. Skalmlängd. Mät från gångjärnet till skalmens spets.

Mäta med kreditkort – ett enkelt knep

För dig som inte orkar plocka fram en linjal (eller inte har en hemma) finns det ett enkelt knep för att ta reda på om du bör ha ett stort (L), mellanstort (M) eller litet glas (S).

Ställ dig framför en spegel med kreditkortets kortsida uppåt. Placera kortet precis i mitten av näsroten, i linje med ena ögat. Notera sedan om kortet sträcker sig bortom den yttre punkten av ögat. Tumregeln är att om kortet slutar bortom ögat bör du välja (S), om kortet slutar ungefär där ögat slutar bör du välja (M), och om kortet inte når ögats slut bör du välja (L).

Detta är inte en lika hundraprocentig metod, men kan ändå bidra till att ge en grundläggande vägledning om vilken storlek som är aktuell. Mer exakta mått kan förstås behövas ändå för att vara helt säker på vad som är rätt för dig.

Rätt bågar till rätt ansikte

Storleken är förstås inte allt. Glasögonbågarnas form har betydelse, och även här finns det hjälp att få för att välja rätt.

Man brukar prata om att det finns fyra olika typer av ansiktsformer:

Som en grundregel brukar man säga att glasögon som passar kontrasterar med din ansiktsform. Det betyder att om du till exempel har ett runt ansikte, så passar du i ett par rektangulära bågar.

För att kunna använda dig av det här knepet behöver du först veta vad du har för ansiktsform. Detta är ingen exakt vetenskap utan en fråga om tycke och smak. Det enklaste sättet att gå till väga är därför att se dig själv i spegeln och känna dig fram.

Vad ligger närmast till hands för egen del? Jämför med beskrivningarna ovan och välj den som passar in bäst på dig.

Antireflexbehandling

Detta är en klassisk behandling som säkert du har hört talas om tidigare, om du är en van glasögonbärare. Vad antireflexbehandling är hörs på namnet. Behandlingen gör att du slipper många av de värsta reflexer som uppstår när glaset speglas i ljuskällor av olika slag.

Skillnaden blir tydlig även för din omgivning när de ser dina ögon istället för reflektioner från rummet. Eller för den del när någon tar en bild med hjälp av blixt, och slipper uppleva att du ser ut att bära solglasögon inomhus.

Det finns också en annan, och mer allvarlig fördel med antireflexbehandlingen. För dig med bil kan den bidra till säkrare körning. Minskningen av synliga reflexer gör att det blir lättare att köra i svåra väglag som regn och mörker.

Behöver du antireflexbehandling? Om du använder dina glasögon ofta, eller hela tiden, är det en god investering. Om du å andra sidan sällan använder glasögonen kan det vara något som du klarar dig utan.

Du känner igen reflexbehandlade glasögon på att de är lätt blåtonade om du håller upp dem mot ljuset.

Hårdhetsbehandling

Förutom antireflexbehandling är det vanligt att även låta glasögon genomgå hårdhetsbehandling.

Det är för det mesta att rekommendera. Anledningen till detta är att dagens glasögon ofta består av plast (så kallat organiskt glas). Detta material är både mjukare och mer känsligt för yttre påverkan, till exempel repor. Med hårdhetsbehandlingen minskar risken för att dessa repor uppstår. En annan fördel är att den bidrar till att glasögonen håller längre.

Är då detta någonting som du bör investera i? Ett tips är att tänka på liknande sätt som när det gäller antireflexbehandlingen, det vill säga att fråga dig själv hur mycket du kommer att använda dina glasögon. Om du knappt kommer att använda dem är det kanske inte så stor poäng att investera i hårdhetsbehandling.

En andra fråga handlar naturligtvis om hur försiktig du kommer tänkas vara med dina glasögon. Om du vet med dig att du är ovarsam är risken större att dina glasögon kan komma att repas. Och om du är fysiskt aktiv och till exempel idrottar kan det vara värt att hårdhetsbehandla glasögonen av detta skäl.

Att köpa glasögon online

Om du har koll på ditt synfel, dina mått och din ansiktsform, och har bestämt dig för hur du ska göra med behandlingen av dina glasögon, då är det dags för nästa fråga. Nämligen var du ska vända dig för att beställa dina glasögon.

Här är några av de sajter i Sverige som erbjuder glasögon online:       

Med dina nyförvärvade kunskaper och tipsen som vi har delat med oss av här hoppas vi att du snart kommer att hitta glasögonen som passar dig.