God Syn - fakta och information om din syn och dina ögon

Kontaktlinser för dina ögon

Vad är fördelarna och nackdelarna med moderna kontaktlinser? I den här artikeln går vi igenom de vanligaste frågorna som folk ställer. Till exempel vilka olika typer av linser som finns att välja på – och var du kan få tag i dem.

Ingen väljer att drabbas av synfel. För den som inte känner sig förtjust över tanken på att bära glasögon finns det egentligen bara två alternativ: Antingen att behandla ögonen med hjälp av en synkorrigerande operation eller att bära kontaktlinser.

Låt oss ta en närmare titt på det sistnämnda av dessa alternativ, nämligen kontaktlinser. Även om det inte är en permanent lösning på problemet, så finns det flera goda anledningar att välja kontaktlinser.

Vad är kontaktlinser?

Att det heter kontaktlinser anspelar på att linserna är placerade i direkt kontakt med ögat. De är fästa vid tårvätskan som finns på hornhinnans yta. Och syftet med linserna är, som du säkert redan vet, att hjälpa till att kompensera ditt synfel så att du ser bättre.

Till skillnad från förr i tiden består linserna inte av glas. Moderna kontaktlinser är tillverkade av silikonhydrogel.

Olika typer av kontaktlinser

Eftersom människors ögon – och synfel – skiljer sig åt mellan olika individer, så skiljer sig även kontaktlinserna som vi bär sig åt.

En kontaktlins som hjälper dig med ett brytningsfel (astigmatism) ser till exempel annorlunda ut än en lins som korrigerar närsynthet. Personer med brytningsfel behöver använda toriska linser. Detta är linser som är viktade nedtill, medan närsynthet korrigeras med sfäriska linser. Andra exempel på linser är monovision-, bifokala och multifokala kontaktlinser.

Förutom att olika kontaktlinser korrigerar olika synproblem, finns det två huvudtyper av kontaktlinser: Dagslinser och månadslinser.

Kontaktlinser – för en aktiv livsstil

Kontaktlinser har blivit mer och mer populära med tiden. Sedan 1991 uppskattar man att användandet av kontaktlinser har ökat med 4% årligen. Vad är då anledningen till att så många väljer att använda sig av kontaktlinser?

Mycket handlar om vilken livsstil som du har. Som alla glasögonbärare är väl medvetna om det konkreta hindret vid många olika aktiviteter. Detta gäller till exempel idrotter, bollsporter, dykning, simning och många andra sammanhang där dina ögon är extra utsatta. Det är inte bara en fråga om vad som händer med dina glasögon när en boll smäller till dem och de åker i backen. Om du är mitt inne i en match kan det innebära att spelet behöver avbrytas och att du inte kan fortsätta som det var tänkt.

För många är detta scenario otänkbart, och det innebär att kontaktlinser är det enda rimliga alternativet till en synkorrigerande ögonoperation.

Utseendet har betydelse

Det går inte att förneka att utseendet är viktigt för de flesta människor. Även om glasögon idag är så vanligt att det har blivit något av en modeaccessoar, så är det i grund och botten inte ett frivilligt val.

Långt ifrån alla känner sig bekväma i glasögon. Förutom den rent estetiska aspekten finns det också en upplevelse av att glasögonen skapar ett slags barriär mellan glasögonbäraren och omvärlden. En psykologisk barriär – men också en rent fysisk.

Mindre förvrängning av verkligheten

Den barriär som skapas med omvärlden existerar faktiskt när det gäller glasögon. Detta eftersom linserna inte sitter direkt mot ögonen, som i fallet med kontaktlinser.

I fallet med de senare riskerar inte objekt eller föremål att upplevas som för stora eller för små, beroende på ditt synfel.

Slipp det dagliga underhållet av glasögon

Visst finns det praktiska problem med kontaktlinser, men en anledning till att välja dem är att inte behöva sköta om glasögonen. De behöver nämligen putsas minst en gång per dag, och ofta mer frekvent än så. Orsaken är förstås att glasögon snabbt blir kladdiga och smutsiga, vilket linser inte blir på samma sätt.

Med linser slipper du också uppleva att dina synhjälpmedel immar igen när temperaturen förändras, eller att de blir nedstänkta av vatten och att fläckar fastnar på dem.

Det finns kort sagt fördelar med kontaktlinser inom flera olika områden. Detta gör att de kan utgöra ett tilltalande alternativ för dig som annars är i behov av glasögon.

Irriterade och torra ögon

Finns det då nackdelar med kontaktlinser? Självklart.

Det mest allvarliga handlar om hur dina ögon reagerar på dina kontaktlinser. För många kan det innebära att ögonen blir irriterade, särskilt till en början. Särskilt personer som inte är vana vid att man rör vid ögonen har kraftiga reflexer, vilket kan göra det svårt att sätta i och plocka ur linserna.

Ett vanligt råd är att börja använda kontaktlinser successivt, för att på detta sätt låta ögonen vänja sig vid upplevelsen. Detta är dock ingen garanti för att ögonen ska acceptera kontaktlinserna. Vissa individer reagerar kraftigt, med följden att ögonen blir torrare än normalt. Särskilt om linser används i kombination med ansträngande aktiviteter, som att sitta framför datorn under lång tid, kan det krävas återfuktande ögondroppar.

Synundersökning först av allt

Innan du börjar använda kontaktlinser är det viktigt att du först besöker en optiker. Det gäller även dig som bär glasögon sedan tidigare. Anledningen till det är att ögonen, precis som resten av kroppen, befinner sig under ständig förändring. Det är därför viktigt att säkerställa att de kontaktlinser som du skaffar är anpassade till hur dina ögon mår – just nu.

Ytterligare en aspekt när det gäller synundersökningar hos optikern är att de kan bidra till att upptäcka andra typer av förändringar i dina ögon, till exempel ögonsjukdomar. Detta är i sig ett skäl att låta sig undersökas.

Optikern kan också hjälpa till med det praktiska. Det är inte alltid helt lätt att vänja sig vid linser. Hos optikern kan ni tillsammans gå igenom vilken typ av kontaktlinser som är mest lämpliga för dig. Där får du också möjlighet att prova dem för att se hur dina ögon reagerar.

Efter avklarad synundersökning skriver optikern ut ett recept som du kan använda oavsett var du väljer att handla dina kontaktlinser.

Om du vill läsa mer om hur ett besök hos optikern går till rekommenderar vi vår artikel om synundersökningar.

Glöm inte att göra återbesök

Med tanke på att kontaktlinser kan innebära en ansträngning för ögonen bör du boka in återbesök hos din optiker. Detta gäller särskilt dig som precis har börjat använda linser. På så sätt kan ni gemensamt gå igenom hur det fungerar, och om det är något som du behöver göra för att det ska fungera bättre.

Besöken hos optiker bör även gälla dig som har använt kontaktlinser under en tid. Återbesöken behöver då inte ske lika ofta, men regelbundna årskontroller är något som rekommenderas.

Faktum är att detta råd har blivit extra viktigt på senare tid, i takt med att fler människor köper sina kontaktlinser via nätet. Det handlar inte bara om att undersöka ögonen så att inte synen har tagit skada på något sätt, utan även om att kontrollera att synfelet är stabilt.

Här gäller alltså samma tumregel som för dig som bär glasögon: Regelbundna kontroller av din syn är A och O.

Utbudet av kontaktlinser

Idag finns det många ställen där du kan köpa kontaktlinser. Inte bara den traditionella optikern, utan även försäljningsställen på nätet som säljer kontaktlinser. Här är några av de största i Sverige.

Visste du att…